Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij workshop Look Good Feel Better gaat de ziekte even naar achtergrond

“Mooie make-up brengt uitdrukking terug”

Gepubliceerd op: 26 juni 2023

Je weer even vrouw voelen, in plaats van patiënt met kanker. Dat is het doel van de workshop Look Good Feel Better en dat is ook precies wat op de ochtend in mei gebeurt. De twaalf deelnemers voelen zich duidelijk op hun gemak bij elkaar en passen met plezier de tips van de beautyprofessionals toe.

Henriëtte Uffing, directeur van stichting Look Good Feel Better: “Het is maar make-up, zou je denken, maar het doet zoveel aan de buitenkant. Als je bijvoorbeeld negen maanden in behandeling bent voor kanker, word je ook negen maanden geconfronteerd met je veranderde uiterlijk. Dat voelt als een handicap in je sociale leven. Het is mooi om te zien dat mensen na deze workshop weer dichter bij zichzelf zijn.”

Het is de stichting Look Good Feel Better die de workshop hier al dertien jaar samen met het Slingeland Ziekenhuis aanbiedt aan vrouwen tijdens hun behandeltraject. Enkele vaste beauty- en haarprofessionals stellen hun tijd en kennis belangeloos beschikbaar, ondersteund door vrijwilliger Marijke Jorna, zelf voormalig kankerpatiënt: “In de ochtend komen ze met witte snuitjes binnen, daarna gaan ze mooi en vrolijk de deur uit.”

Goede afleiding

Oncologieverpleegkundige Cindy Kerkemeijer brengt de workshop op de Dagbehandeling onder de aandacht: “Vaak moeten patiënten over een drempel heen, maar na afloop zijn ze superenthousiast. Dat gun ik iedereen. We adviseren patiënten om vrij snel na de start van hun behandeling mee te doen. Het geeft afleiding tussen de behandelingen door en ze voelen zich er vaak beter door.”

Met een boekje en een 12-stappenplan, spiegel en een luxe gevulde toilettas leren de deelnemers vanochtend van alles over het gebruik van make-up, hydratering en huidverzorging bij kanker. Geliefd zijn de tips over het tekenen van wenkbrauwen, die vaak uitvallen door de behandeling. Maar ook naar alle informatie over het dragen van haarwerk, een haarband of mutsje, luisteren ze met aandacht. Na twee uur zien de vrouwen er stralend uit. Een van hen gaat nog even de stad in voor een nieuwe jas, zegt ze met een grote glimlach.

Vier keer per jaar is er een workshop, waar patiënten zich via de Dagbehandeling Oncologie voor kunnen aanmelden. De workshop is bedoeld voor mensen met kanker die chemotherapie, bestraling of andere vormen van behandeling ondergaan, waarvan de laatste niet langer dan zes maanden geleden is. Stichting Look Good Feel Better, Stichting Vrienden van Slingeland, beautyen haarprofessionals en ondersteunende vrijwilligers maken de workshops in het Slingeland Ziekenhuis mogelijk.

Ook u kunt Vriend worden via
www.slingeland.nl/vrienden.

Joyce is met 38 jaar de jongste deelnemer, ze heeft het duidelijk naar haar zin tijdens de workshop:
“Heel goed dat het ziekenhuis dit aanbiedt. Als je kanker krijgt kom je veel meer thuis, in je eigen bubbel te zitten. Mijn naasten zijn heel lief, maar soms word ik er naar van dat ik steeds moet vertellen hoe het gaat. Ik wil het ook wel eens over iets anders hebben. Ik heb me voor de workshop opgegeven voor de gezelligheid en omdat het in een vertrouwde omgeving gebeurt. Voorgaand aan mijn behandeling had ik het schrikbeeld dat ik overal heel zichtbaar een ‘kankerhoofd’ zou hebben. Daarom twijfelde ik niet en heb ik voor de eerste chemo mijn haar afgeknipt en op een haarband laten zetten. Met een mutsje, baret of pet zie ik er nu nog steeds als mezelf uit.”

Laatst bijgewerkt op: 26 juni 2023

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Een deelnemer tekent in de workshop haar wenkbrauwen.
Bij workshop Look Good Feel Better gaat de ziekte even naar achtergrond