Overslaan en naar de inhoud gaan

Echografie van de borst

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Om extra informatie over het borstklierweefsel te krijgen, volgt aansluitend aan de mammografie soms een echografie van de borst. Dit onderzoek wordt gedaan door de radioloog die ook de mammografie heeft beoordeeld. Ook dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Door middel van geluidsgolven wordt het inwendige van uw borst in beeld gebracht op een monitor. Het echoapparaat zendt geluidsgolven uit en vangt de echo’s (weerkaatsing) daarvan op. Deze echo’s worden ‘vertaald’ naar beeld. De beelden zijn zichtbaar op een beeldscherm. Vanuit verschillende richtingen worden beelden vastgelegd. Een echografie levert informatie op over de verschillende weefsels in uw borst. Door een echografie wordt een afwijking soms beter zichtbaar gemaakt.

Werkwijze

In de echokamer ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Op het gedeelte van de borst en eventueel de oksel die we willen onderzoeken, wordt een gel aangebracht. Deze gel zorgt voor een goed contact tussen de huid en het echoapparaat. De radioloog beweegt het echoapparaat over de huid. Dit is pijnloos.

Een echografie duurt ongeveer 15 minuten.

 

Uitslag

De uitslag van dit onderzoek krijgt u van de arts (chirurg of huisarts) die het onderzoek heeft aangevraagd. Dit kan nog dezelfde dag als u bij de chirurg komt of tijdens een vervolgafspraak op de mammapoli. De huisarts heeft binnen twee werkdagen de uitslag.

Vervolgonderzoek

Het resultaat van de echografie in combinatie met die van de mammografie kan aanleiding zijn om een biopsie (punctie) van de borst te doen.

Als u via de mammapoli komt, vindt de biopsie direct aansluitend aan de echografie plaats. Als naar aanleiding van de mammografie en de echografie geen punctie nodig is, wordt er aansluitend nog wel een lichamelijk onderzoek gedaan door een chirurg.


Als u via de huisarts komt, moet u voor een biopsie op een later tijdstip terugkomen via de mammapoli.

 

 

Laatst bijgewerkt op: 14 november 2023

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker