Patiëntenfolders

Botscan

Skeletscintigrafie


Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, route 64
Bij een botscan maakt een nucleair werker een aantal foto's van uw botten. Andere namen voor botscan zijn skeletscintigrafie en botscintigrafie. Voorafgaand wordt een radioactieve stof in een bloedvat van uw arm gespoten. Deze radioactieve stof wordt opgenomen in de botten.

Gamma-camera

De straling die de radioactieve stof uitzendt, wordt opgevangen met een zogeheten gamma-camera, waardoor een beeld van het skelet ontstaat. Als er grotere botactiviteit is, wordt er meer straling opgevangen en ontstaan er donkere plekken op de botfoto. Deze kunnen duiden op uitzaaiingen van borstkanker.

Het onderzoek

Na het inspuiten van de radioactieve stof moet u wachten tot deze is opgenomen in het bot. Dat kan 2 tot 4 uur duren. Als de vloeistof is opgenomen in de botten kunnen de foto's gemaakt worden. Soms is het nodig tijdens de injectie al enkele foto's te maken Na de injectie moet u veel drinken. Ga ook regelmatig naar het toilet en plas uw blaas helemaal leeg.
U moet gedurende het onderzoek ongeveer een half uur stilliggen op de onderzoekstafel. Na het onderzoek kunt u direct naar huis. De uitslag krijgt u later van uw behandelend arts.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.
Lees ook de folder: Scintigrafie-onderzoeken

Een scintigrafie onderzoek: wat kunt u verwachten?Deel deze pagina: