KenniscentrumOnderzoek en diagnoseAanvullend onderzoek › Leverecho › Leverechografie

Leverechografie

Bij een leverecho kan een eventuele tumor en/of uitzaaiingen in de lever in beeld worden gebracht.
Een echografie (kortweg echo) is een onderzoek met behulp van geluidsgolven. Het echoapparaat zendt geluidsgolven uit en vangt de echo’s (weerkaatsing) daarvan op. Deze echo’s worden ‘vertaald’ naar beeld. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven te meten, worden bijvoorbeeld de organen in beeld gebracht. Vanuit verschillende richtingen worden beelden vastgelegd en getoond op een beeldscherm. Deze beelden worden door de radioloog beoordeeld. 

Het onderzoek

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. U mag dus van tevoren wel eten en drinken.

Het maken van de leverecho vindt plaats op de afdeling Radiologie, eerste etage, route 62. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een echolaborant. Mogelijk is de radioloog ook (even) aanwezig bij het onderzoek.

In de echokamer ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. De laborant vraagt u om de buik te ontbloten. Op de plek die onderzocht gaat worden, wordt een gel aangebracht. Deze gel zorgt voor een goed contact tussen de huid en het echoapparaat. De laborant beweegt het echoapparaat over de huid. Dit doet in principe geen pijn.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van de leverecho krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.
Deel deze pagina: