KenniscentrumOnderzoek en diagnoseAanvullend onderzoek › Thoraxfoto › Thoraxfoto

Thoraxfoto

Een thoraxfoto is een röntgenfoto van de borstkas en wordt ook wel longfoto genoemd. Een radioloog kan op deze foto zien of er sprake is van uitzaaiingen in de longen of in de lymfeklieren. Het maken van een röntgenfoto is pijnloos.

Het onderzoek

Voor het maken van een thoraxfoto meldt u zich op de röntgenafdeling (radiologie), eerste etage, route 62.

U wordt gevraagd om uw bovenkleding uit te doen. Ook metalen sieraden moet u af doen. Voordat de foto wordt gemaakt, moet u diep inademen en de adem even inhouden. Om na te gaan of er afwijkingen zijn, worden meestal twee overzichtsfoto's gemaakt van de borstkas. De eerste foto is een foto waarbij de röntgenstralen van achteren naar voren door de borstkas gaan. De tweede is een foto van opzij.

Bij uitgebreide tumoren en zwellingen van de halsklier wordt meestal meteen een CT-scan van de longen (CT-thorax) gemaakt, omdat de verdenking van uitzaaiingen dan groot is. Een CT-scan geeft in dit geval een beter beeld dan een thoraxfoto.

Uitslag

De uitslag van de thoraxfoto krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.
Deel deze pagina: