KenniscentrumZorgverlenersMammacareverpleegkundigen › Marlene Gelsing › Marlene Gelsing

Marlene Gelsing

Mammacareverpleegkundige

THF_Marleen-72 dpi-32aBIGnr.  49005538730
Werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis sinds: juni 1985
  • Opleiding verpleegkunde: Inservice opleiding voor a- verpleegkundige in het toenmalige sint Jozef Ziekenhuis te Doetinchem.
    Examen (jaartal): 1988
  • Specialisatie: Mammacare-opleiding in Rotterdam, afgerond in 2013 

Even voorstellen


In 1985 ben ik als leerling-verpleegkundige begonnen in het sint Jozef Ziekenhuis. Vanaf 1999 heb ik als zorgcoördinator op diverse chirurgische afdelingen gewerkt. Sinds eind 2012 werk ik als mammacareverpleegkundige op de mammapoli. In 2013 heb ik de “mammaopleiding” in Rotterdam gevolgd; onderwijs over de borst en borstkanker.
Als mammacareverpleegkundige ben je de eerste die een patiënt ziet die door de huisarts of het bevolkingsonderzoek zijn verwezen naar het ziekenhuis voor onderzoek van hun borst(en). Vaak is er sprake van angst of onzekerheid over wat komen gaat en is het prettig wanneer er dan iemand is die je duidelijk kan vertellen wat er gaat gebeuren en je daarin begeleidt.
Als daarna blijkt dat er sprake is van borstkanker, volgt er een heel traject van operatie en/of behandelingen. Als  mammacareverpleegkundige zijn we aanwezig wanneer door de chirurg de diagnose verteld wordt. Nadien vangen we de patiënt en naasten zo goed mogelijk op en zorgen we dat de afspraken gemaakt worden rondom de operatie. Met name rondom de operatie zijn wij degene die de patiënt het vaakst ziet en zijn we steeds bereikbaar voor vragen.
 
Er wordt me regelmatig gevraagd of ik het niet 'zwaar' vindt om steeds met het verdriet en onzekerheid van patiënten geconfronteerd te worden. Maar juist het feit dat je in zo’n ingrijpende fase in het leven van patiënten als het ware te gast mag zijn en probeert het voor hen op een positieve manier zo gemakkelijk en duidelijk mogelijk te maken, geeft zó veel voldoening! Een luisterend oor, aandacht en betrokkenheid, maar ook kennis en kunde zijn essentieel. Dat doen we niet alleen, maar met een heel team.Deel deze pagina: