Overslaan en naar de inhoud gaan

Afwijkingen in de borst

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Geen borst zal precies hetzelfde zijn, de ‘normale borst’ bestaat eigenlijk niet. De anatomie van de borst laat zien waaruit een borst bestaat.
Direct onder de huid voelt een borst wat onregelmatig en bobbelig aan door de melkklieren die hier zitten. Dit is normaal.

Knobbeltje

De meest voorkomende verandering die wordt gevoeld in een borst is een ‘knobbeltje’. Het gaat dan om een verdikking die anders aanvoelt dan de onregelmatige structuur van de melkklieren. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Vaak is het een plekje in de borst dat iets stugger of harder is dan de rest van het weefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder de vingers weg als een knikker. Maar het kan ook als een verhard strengetje aanvoelen. Meestal doen dergelijke knobbeltjes geen pijn.

Een knobbeltje in de borst wil echter nog helemaal niet zeggen dat het om borstkanker gaat, maar het moet wel onderzocht worden. Maak daarom altijd een afspraak met de huisarts.

Andere afwijkingen

Andere afwijkingen van de borst die op borstkanker kunnen duiden zijn:

  • Een verdikt strengetje naar de tepel;
  • Deukjes of kuiltjes in de huid;
  • Een ingetrokken tepel die kort geleden is ontstaan;
  • Een verandering van de tepel zoals roodheid, schilfertjes en eczeem;
  • Tepelvloed, vocht uit de tepel (waterig, melkachtig, bruin van kleur of bloederig);
  • Pijn in één borst op een plek waar ook het klierweefsel iets anders aanvoelt. Pijn is op zichzelf geen teken dat er een afwijking in de borst is. Bij aanhoudende of terugkerende pijn moet u wel contact met de huisarts opnemen.
  • De borst voelt warm aan en is rood verkleurd. Soms ziet de huid er als een sinaasappelschil uit.
  • Een zweertje of wondje van de huid dat niet geneest.

Een afwijking, wat moet ik doen?

Als u een afwijking van uw borst opmerkt, maak dan een afspraak bij uw huisarts. De huisarts zal u onderzoeken en maakt als het nodig is een vervolgafspraak voor u in het ziekenhuis op de mammacare-polikliniek. U wordt vervolgens gebeld door de mammacare-verpleegkundige van het Slingeland Ziekenhuis. Zij geeft u de datum en tijd van uw afspraak door en waar u moet zijn in het ziekenhuis. Daarnaast vertelt ze u precies wat er gaat gebeuren.

 

Laatst bijgewerkt op: 23 april 2024

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker