Overslaan en naar de inhoud gaan

Oefeningen voor de schouder

na totale okselklieroperatie

Gepubliceerd op: 28 maart 2022

Als u een totale okselklieroperatie heeft ondergaan, kan de beweeglijkheid van de schouder minder zijn. Armoefeningen kunnen het herstel van die beweeglijkheid bevorderen. U kunt het beste vijf tot zeven dagen na de operatie met deze oefeningen beginnen.

Als na een totale okselklieroperatie de wonddrain nog aanwezig is, is het verstandig om de oefeningen 1, 2, 3 en 8 te doen en is het beter om iedere dag verschillende keren licht te oefenen dan in één keer lang en intensief. Wanneer er nog wondvocht in het operatiegebied is, mag u alleen oefenen zonder uw spieren te rekken. Wanneer u bent bestraald, is het tot ruim een jaar na het afronden van deze behandeling zinvol om de oefeningen regelmatig te herhalen. U kunt dan controleren of de beweeglijkheid gelijk blijft.
Ongeveer 20 procent van de patiënten houdt ondanks het oefenen last van geringe of matige bewegingsbeperking van de schouder.

Voor alle oefeningen is het volgende belangrijk:

  • Probeer uw schouderoefeningen iedere dag te doen. Het is het beste dat u elke oefening ongeveer vijf tot tien keer uitvoert. Zorg dat u daarbij geen pijn heeft terwijl u toch maximaal beweegt.
  • Een ‘rekgevoel’ bij de oefeningen is geen probleem, maar voorkom dat dit pijn gaat doen. Elke ‘rek’ kunt u vier tot vijf tellen vasthouden, terwijl u rustig blijft doorademen.
  • Bij het oefenen is een goede houding van bovenlichaam en schouders belangrijk. Dus goed rechtop zitten of staan, geen afhangende schouders, maar deze eerder iets naar achteren trekken.
  • Let op dat u bij de oefeningen niet met de armen gaat ‘veren’.
  • Ook na afloop van het oefenen mag u geen pijn hebben. Als u wel pijn heeft, oefen dan e volgende keer iets  minder intensief.
    Heeft u thuis problemen met het oefenen of is na zes weken de beweeglijkheid nog steeds niet hersteld, ga dan naar uw huisarts of specialist en  vraag een verwijzing voor de fysiotherapeut.

Bron: KWF

Oefening 1

Beweeg uw arm gestrekt naar voren. Als u nog een drain hebt in de operatiewond, ga dan niet hoger dan de tekenining aangeeft (90°).

Oefening 2

Bij deze oefening laat u uw armen langs uw lichaam hangen. Vervolgens trekt u uw schouders een aantal keren op en ontspant ze weer. 

Oefening 3

Houd uw handen achter uw rug in elkaar.
Breng uw armen vervolgens gestrekt omhoog.

Oefening 4

Ga een stukje (15 cm) van de muur staan en ‘krabbel’ met beide handen tegelijk langs de muur naar boven.

Oefening 5

Vouw uw handen in elkaar. Daardoor wordt uw arm aan de opereerde kant gesteund. 
Breng nu uw armen gestrekt zo ver mogelijk omhoog.

Oefening 6

Leg uw handen achter uw oren tegen uw achterhoofd.
Strengel uw vingers in elkaar.
Houd uw ellebogen ontspannen naar voren en
breng ze daarna zo ver mogelijk naar achteren.

Oefening 7

Ga tegen een muur staan en breng beide armen
zijwaarts omhoog zo hoog u kunt.
Uw handen blijven contact houden met de muur.

Oefening 8

Leg uw handen zo laag mogelijk op uw rug en
schuif ze langs uw rug naar boven.

Laatst bijgewerkt op: 31 maart 2022

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker