Overslaan en naar de inhoud gaan

Borstamputatie met directe borstreconstructie

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

In sommige gevallen kan een borstamputatie direct gecombineerd worden met een borstreconstructie, tijdens dezelfde operatie.
Een operatie om een amputatie uit te voeren die direct wordt gecombineerd met een borstreconstructie is complexer voor de chirurgen. Bovendien is de operatie meer belastend voor de patiënt omdat de operatie groter is en langer duurt dan het uitvoeren van alleen een borstamputatie.
Daartegenover staat dat uit onderzoek blijkt dat vrouwen bij wie direct een reconstructie plaatsvond, sneller herstelden. Zij voelden zich zowel lichamelijk als psychisch sneller beter dan vrouwen die geen reconstructie of in een later stadium een borstreconstructie lieten doen.

Als na de operatie bestraling nodig is, is een directe borstreconstructie niet mogelijk. Een bestraling die volgt na de reconstructie zal het cosmetische resultaat nadelig beïnvloeden.
Er zijn geen aanwijzingen dat een directe reconstructie de kans op terugkeer van de kanker in de borst of ergens anders in het lichaam vergroot.

Plastisch chirurg

Een borstreconstructie wordt altijd uitgevoerd door de plastisch chirurg. Bij een directe reconstructie werken de chirurg en plastisch chirurg samen.
Er zijn diverse technieken om een reconstructie uit te voeren, daarbij zijn verschillende consequenties van belang en zijn er ook verschillende resultaten. Wat de mogelijkheden voor u zal de plastisch chirurg met u bespreken. De chirurg geeft u een verwijzing naar de plastisch chirurg en het secretariaat van de chirurg kan deze afspraak voor u plannen.

Niet alle reconstructiemethodes worden in het Slingeland Ziekenhuis uitgevoerd. Alleen een directe borstreconstructie met prothese of expander vindt plaats in het Slingeland. Wanneer u samen met de plastisch chirurg kiest voor een andere vorm van reconstructie welke niet kan plaatsvinden in het Slingeland Ziekenhuis, dan zal hij u verwijzen naar een kliniek waar een dergelijke ingreep wél wordt uitgevoerd.

Vergoeding

Een reconstructie na een borstamputatie is geen cosmetische ingreep maar een behandeling om de gevolgen van een eerdere operatie zo goed mogelijk te herstellen (reconstructie). Zorgverzekeraars vergoeden in principe de kosten van deze ingreep. We raden u aan dit voorafgaande aan uw behandeling wel na te vragen bij uw eigen zorgverzekeraar.

Meer informatie:

Laatst bijgewerkt op: 23 april 2024

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker