Controles (follow-up)
Gepubliceerd op: 28 maart 2022Bent u voor borstkanker behandeld, dan blijft u onder controle. Dit wordt ook wel nazorg of follow-up genoemd. Hiervoor zijn twee redenen:
- de behandeling kan bijwerkingen hebben, die zich later openbaren;
- er is een risico dat de borstkanker terugkomt (in dezelfde of de andere borst).
Doelen van de follow-up
De follow-up heeft het volgende tot doel:
- Het vroegtijdig opsporen van eventuele hernieuwde tumorgroei. Deze kan zich voordoen op de borstwand, in de behandelde borst, in de andere borst en in de omliggende lymfeklieren.
- Het opsporen van eventuele bijwerkingen van de behandeling, om vervolgens deze bijwerkingen te behandelen.
- Om u te ondersteunen en te begeleiden bij het verwerkingsproces.
- Om inzicht te krijgen in de resultaten van de behandeling van patiënten met borstkanker.
Hoe lang en door wie?
Na de behandeling wordt u gedurende 5 tot 10 jaar gecontroleerd. Deze controles worden uitgevoerd door de chirurg en vinden plaats op de mammacare-polikliniek. Mocht u aanvullende behandelingen krijgen, dan worden de controles afwisselend gedaan door de chirurg, de medisch oncoloog/verpleegkundig specialist en/of de radiotherapeut.
Het eerste jaar na de behandeling wordt u normaal gesproken 1 tot 4 keer gecontroleerd. In de jaren daarna wordt het aantal follow-up momenten minder, omdat de kans op problemen in de loop van de tijd kleiner wordt. Alle patiënten worden de gedurende de eerste 5 jaar na de behandeling gecontroleerd. Sommige patiënten blijven ook daarna nog onder controle.
De controles
De controles worden verricht door de behandelend arts. De arts stelt vragen en verricht (indien nodig) lichamelijk onderzoek. Verder wordt er één keer per jaar een mammografie en eventueel een echografie gemaakt. Het doel hiervan is om recidieven (teruggekeerde tumor) of afwijkingen in de gezonde borst op te sporen. Voor het bespreken van de uitslag wordt een aparte afspraak gemaakt bij de chirurg, maar gebeurt soms ook telefonisch.
Controleer ook zelf
Bent u behandeld voor borstkanker, dan is het raadzaam om ongeveer één keer per maand zelf uw borst(en) en omliggende klierstreken (oksels en gebieden rond het sleutelbeen) te onderzoeken. Hierdoor kunt u veranderingen in uw borst en eventueel hernieuwde tumorgroei vroeg opsporen. Voor het onderzoeken van uw borsten: zie ook borstzelfonderzoek.
Wanneer contact opnemen met behandelend specialist?
Neem in de volgende gevallen contact op met uw behandelend specialist.
- Als er zwellingen of verhardingen in de borst zijn op de plek van het litteken.
- Als er op andere plaatsen zwellingen of verhardingen te voelen zijn, bijvoorbeeld in de borsten, de borstwand, de oksels of rondom het sleutelbeen.
- Als er intrekkingen van de huid of tepel zijn.
- Als de huid in het gebied van de borsten of de borstwand (kleine of grote) rood-paarse verkleuringen vertoont.
- Als u een dikke arm krijgt. Of als u pijn, tintelingen of gevoelsverlies in uw arm heeft.
- Als u andere onverklaarde klachten heeft die langer dan twee weken aanhouden, bijvoorbeeld botpijn, kortademigheid, hoesten, buikpijn of gewichtsverlies.
Ook als u andere vragen of twijfels heeft, kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek Chirurgie. Telefoon (0314) 32 99 88.
Laatst bijgewerkt op: 28 maart 2022