Overslaan en naar de inhoud gaan

Na de borstoperatie

Gepubliceerd op: 28 maart 2022

Infuus na de operatie

Als u wakker wordt na de operatie, heeft u een infuus in uw arm of hand aan de kant waar u niet geopereerd bent. Dit infuus zorgt ervoor dat u niet uitdroogt. Drinkt u voldoende en heeft u na de operatie geplast, dan verwijdert de verpleegkundige het infuus.

Drains na de operatie

Afhankelijk van de operatie kan het zijn dat de arts 1 of 2 zogeheten drains achterlaat in het wondgebied. Een drain is een slangetje met een opvangreservoir dat overvloedig wondvocht opvangt. De afvoer van dit vocht is van belang voor de genezing van de wond.
Soms moet de drain een paar dagen blijven zitten. Op de afdeling krijgt u van de verpleegkundige uitleg hoe u deze drain zelf kunt verzorgen. Zo kunt u met de drain toch naar huis. De mammacare-verpleegkundige verwijdert de drain als u voor de wondcontrole op het spreekuur komt.

Risico's

Een operatieve ingreep brengt altijd risico's met zich mee. Kort na de operatie kan zich het volgende voordoen:

  • een nabloeding, infectie of littekenvorming;
  • pijn (soms over de hele borstwand);
  • een doof gevoel;
  • vochtophopingen.

Als de drains (slangetjes die wondvocht afvoeren) zijn verwijderd en er ontstaat opnieuw vocht, dan moet dat soms worden weggezogen met een holle naald. Dit heet een seroompunctie.

Mogelijke gevolgen van de ingreep op de lange termijn zijn vooral het gevolg van okselklierverwijdering. Bijvoorbeeld:

  • minder gevoel in de arm en in het okselgebied;
  • bewegingsbeperking;
  • vochtophoping (lymfoedeem) in het operatiegebied en soms in de arm.

Tijdelijke borstprothese

Als u niet direct een reconstructieve operatie heeft gehad, krijgt u in het ziekenhuis een tijdelijke lichtgewicht borstprothese aangemeten. Deze is gemaakt van stof. De prothese is geschikt om op de operatiewond te dragen gedurende de eerste 2 maanden na de operatie.
Het aanmeten van de prothese wordt gedaan door de mammacare-verpleegkundige en gebeurt meestal na ongeveer 5 dagen tijdens de wondcontrole op de mammapoli.. Voor het aanmeten van deze prothese is het prettig als u één of twee comfortabele, goed passende bh's, met verstelbare brede bandjes meeneemt. Het liefst een al eerder gedragen bh, deze heeft namelijk al een goede pasvorm. De tijdelijke prothese wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Definitieve borstprothese

Na ongeveer 2 maanden kunt u een definitieve uitwendige borstprothese laten aanmeten. Dit kan bij verschillende borstprotheseleveranciers. Een lijst van adressen van leveranciers in de omgeving ontvangt u in het ziekenhuis samen met een machtiging hiervoor. Het is verstandig om voor de aanschaf van deze prothese contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Deze kan u vertellen hoeveel de vergoeding is en wanneer u een nieuwe aanvraag mag doen om deze prothese te vervangen.

 

Laatst bijgewerkt op: 28 maart 2022

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker