Overslaan en naar de inhoud gaan

Inloophuis: ‘Er is hier altijd aandacht en begrip’

Het Oude IJssel Huis voor mensen met kanker en hun naasten

Gepubliceerd op: 14 januari 2022

In Doetinchem, vlakbij het stadhuis, staat het Oude IJssel Huis. Dit is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten (ook voor kinderen). Je kunt er terecht voor een luisterend oor, lotgenotencontact, een afleidende activiteit of gewoon een kopje koffie.

“Tijdens de ziekte van mijn man is het voor ons heel waardevol geweest dat er een inloophuis is. En ook voor onze kinderen”, zegt Tatjana Verbiest. Haar man is in 2019 overleden aan kanker. “De periode vanaf de diagnose tot aan zijn overlijden duurde zo’n vier jaar. Het was voor ons een heftige en intensieve tijd. Je wil niet altijd iedereen om je heen steeds maar belasten met je zorgen en je verdriet. Dan is het fijn dat er een inloophuis is. Daar kun je even op adem komen en je kunt er je verhaal kwijt.”

Gastvrouwen en coaches

Inloophuis Oude IJssel is gestart in 2015 en ontvangt jaarlijks een groot aantal bezoekers, zowel volwassenen als kinderen en jongeren. “Het is één van de 75 inloophuizen in Nederland die vallen onder de organisatie IPSO”, vertelt Lideke Simon, die samen met Hennie Jansen tijdelijk het management van het Inloophuis invult. 

“Wij bieden geen medisch zorg, maar psychische en sociale ondersteuning. Het Inloophuis is drie dagen per week open en op afspraak. Tijdens de openingstijden zijn er altijd geschoolde gastvrouwen aanwezig. Heeft iemand behoefte aan meer professionele begeleiding, dan kan er een afspraak worden gemaakt met één van onze coaches. Zij hebben een professionele achtergrond. Bijvoorbeeld medisch maatschappelijk werk, rouwverwerking of psychologische problematiek. Maar je kunt ook gewoon even een kopje koffie komen drinken, of meedoen aan één van de vele activiteiten zoals schilderen, bloemschikken of massage.”
Kortom, het Inloophuis biedt een breed scala aan mogelijkheden. “Onze kinderen gingen hier graag naartoe”, herinnert Tatjana Verbiest zich. “Ik ben zelf ook regelmatig geweest en heb er veel steun aan gehad. Als naaste van iemand die kanker heeft, krijg je van je omgeving niet altijd het begrip waar je op dat moment behoefte aan hebt. In het Inloophuis vind je altijd aandacht en begrip.”

Snel op je gemak

De vrijwilligers van het Inloophuis weten en begrijpen dat er voor sommige mensen een drempel is om naar een inloophuis te gaan. “Dat horen we vaak terug en we zijn ons er ook van bewust. Maar we zien ook dat als iemand eenmaal de eerste keer is geweest, die drempel meestal wel weg is. Onze voordeur gaat automatisch open als je aan komt lopen. Eenmaal binnen word je meteen door een gastvrouw opgevangen. En natuurlijk hoef je niet direct je hele verhaal te vertellen. Onze gastvrouwen zorgen ervoor dat je je snel op je gemak voelt.”

Tatjana Verbiest beaamt dat. “Ik voelde me hier snel thuis. Je kunt je verhaal kwijt, maar je kunt hier ook naartoe gaan om wat gezelligheid en afleiding op te zoeken.” Lideke Simon sluit zich hierbij aan. “Zeker. Het is hier ook gewoon gezellig en er wordt ook gelachen.”


Vrijwilligers en sponsors

Inloophuis Oude IJssel wordt gerund door maar liefst zo’n tachtig vrijwilligers. Denk aan gastvrouwen, tuinmannen en diverse hulpverleners. Het Inloophuis wordt mogelijk gemaakt door sponsors en donaties. De artsen en verpleegkundigen van het Slingeland Ziekenhuis die zorg bieden aan mensen met kanker, maken patiënten en hun naasten graag attent op het Inloophuis.


 


Praktische informatie

  • Inloophuis Oude IJssel is gevestigd aan de Plantenstraat 2
    in Doetinchem (nabij stadhuis).
  • Geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot
    16.00 uur (vrije inloop). En op afspraak.
  • Wekelijks activiteiten voor volwassenen.
  • Maandelijks activiteiten voor kinderen.
  • Meer informatie: www.inloophuisoudeijssel.nl

 

Laatst bijgewerkt op: 02 februari 2023

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker