Overslaan en naar de inhoud gaan

Genenprofieltests: Mammaprint® en Oncotype DX®

Gepubliceerd op: 25 maart 2022

Genetisch materiaal van de patiënt kan soms helpen de prognose van borstkanker beter te voorspellen. Daarvoor wordt een bepaalde set van genen gebruikt. Deze zogeheten genenprofieltest van borstkanker levert soms een betrouwbaardere voorspelling op over het risico op uitzaaiingen. Op basis daarvan kan de meest geschikte therapie worden gekozen. Zo kan bijvoorbeeld onnodige chemotherapie worden voorkomen.

Voorbeelden genenprofieltest

Voorbeelden van een genenprofieltest zijn de MammaPrint® en Oncotype DX®. Beide tests analyseren nauwkeurig de kenmerken van een borsttumor en geven een indicatie hoe agressief de tumor is. In combinatie met andere gegevens van de tumor kan een arts nauwkeuriger bepalen welke behandeling het beste past in de aanloop naar de operatieve verwijdering van de tumor of daarna.

Niet voor alle patiënten

De tests zijn niet geschikt voor alle patiënten en worden uitsluitend in overleg met de behandelend arts toegepast.
MammaPrint® is vooral geschikt voor vrouwelijke patiënten met borstkanker in een vroeg stadium (tumor kleiner dan 3 centimeter met weinig tot geen lymfeklieruitzaaiingen), al dan niet hormoongevoelig. Ook andere eigenschappen van de tumor bepalen mede of een dergelijke test geschikt is.
Voor de test is een weefselmonster nodig van de borsttumor.

Vergoeding door zorgverzekeraar

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een genenprofieltest. Informeer wel vooraf of uw verzekeraar de test vergoedt, anders zijn de kosten voor u zelf.

 

Laatst bijgewerkt op: 25 maart 2022

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker