Overslaan en naar de inhoud gaan

Lymfeklieren en lymfestelsel

Gepubliceerd op: 25 maart 2022

Het lymfestelsel in ons lichaam is opgebouwd uit lymfeklieren, lymfeklierweefsel en lymfevaten. Het lymfestelsel speelt een belangrijke in ons afweersysteem tegen virussen, bacteriën en andere ziekmakende organismen.

Lymfe

'Lymfe' is een kleurloos vocht, dat wordt getransporteerd via de lymfevaten in ons lichaam. Lymfevaten vormen de kanalen van het lymfestelsel. De lymfe neemt vocht en afvalstoffen op uit het lichaam. Uiteindelijk komt de lymfe in het bloed terecht. Maar dat gebeurt pas nadat de lymfe minstens één lymfeklier is gepasseerd.

Lymfeklieren

In de lymfeklieren worden ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt, het is een soort zuiveringsstation. De lymfeklieren bevinden zich in bepaalde gebieden in ons lichaam zoals de oksel, liezen, de hals en langs de luchtpijp.
Kankercellen kunnen losraken van een tumor en in een lymfevat terechtkomen. Het eerste wat zij passeren, is een lymfeklier. Daar kan dan een nieuwe tumor ontstaan. Dit is een lymfeklieruitzaaiing.

Schildwachtklier

De sentinel node of schildwachtklier is de eerste lymfeklier waar een tumor in uw borst zijn afvalstoffen en eventueel aanwezige tumorcellen, via de lymfe, naar afvoert. Pas daarna worden ook de overige lymfeklieren aangetast, waarna de kanker zich kan verspreiden naar de rest van het lichaam.
 

Laatst bijgewerkt op: 25 maart 2022

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker