Overslaan en naar de inhoud gaan

Mammografie

aangevraagd via Mammacare

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Een mammografie is een onderzoek waarbij röntgenfoto’s van de borsten (mammae) worden gemaakt. Door middel van röntgenstraling wordt de weefselstructuur van de borsten zichtbaar gemaakt. Op deze manier kunnen we veranderingen in het borstklierweefsel signaleren. Dit is het eerste medische onderzoek om afwijkingen te onderzoeken en eventuele borstkanker op te sporen.

Bent u jonger dan 30 jaar? Dan wordt er altijd eerst een echografie van de borsten gemaakt. 

Gang van zaken

U wordt gevraagd uw bovenkleding uit te doen. Voor het maken van de foto’s wordt er aan de borst getrokken om ervoor te zorgen dat al het borstklierweefsel afgebeeld wordt. De laborant legt uw borst op een steunplaat en drukt met behulp van een tweede plaat het borstklierweefsel samen. Meestal is deze druk vervelend, soms zelfs pijnlijk. Het samendrukken is echter noodzakelijk voor een goede kwaliteit van de foto's.

Iedere borst wordt in twee verschillende richtingen gefotografeerd: van boven (craniocaudaal) en van opzij (oblique). Indien nodig worden er aanvullende foto’s gemaakt.

De mammografie duurt ongeveer 15 minuten.

Uw borsten kunnen na het onderzoek nog enige tijd gevoelig zijn.

De radioloog beoordeelt de opnamen en beslist of er vervolgonderzoek moet plaatsvinden. Dit kan een echografie en/of een biopsie (punctie) van de borst zijn. Deze onderzoeken worden doorgaans direct na de mammografie verricht.

 

Folder

Meer informatie staat in de folder over mammografie. Hierin staat onder andere benoemd hoe we omgaan met mammografie tijdens zwangerschap of borstvoeding, bij borstprotheses en bij een pacemaker of ICD.


Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2022

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

inloophuis-oude-ijssel.png
Inloophuis: ‘Er is hier altijd aandacht en begrip’