Overslaan en naar de inhoud gaan

Mammografie met behulp van tomosynthese techniek

aangevraagd via Mammacare

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Een mammografie met tomosynthese is een onderzoek waarbij meerdere röntgenfoto’s van de borsten (mammae) worden gemaakt. Door middel van röntgenstraling wordt de weefselstructuur van de borsten zichtbaar gemaakt. Op deze manier kunnen we veranderingen in het borstklierweefsel signaleren. Dit is het eerste medische onderzoek om afwijkingen te onderzoeken en eventuele borstkanker op te sporen.

Bent u jonger dan 30 jaar? Dan wordt er altijd eerst een echografie van de borsten gemaakt. 

Gang van zaken

We vragen u uw bovenkleding uit te doen. Voor het maken van de foto’s wordt er aan de borst getrokken om ervoor te zorgen dat al het borstklierweefsel afgebeeld wordt. De laborant legt uw borst op een steunplaat en drukt met behulp van een tweede plaat het borstklierweefsel samen. Meestal is deze druk vervelend, soms zelfs pijnlijk. Het samendrukken is echter noodzakelijk voor een goede kwaliteit van de foto's.

Iedere borst wordt in twee verschillende richtingen gefotografeerd: van boven (craniocaudaal) en van opzij (oblique). Indien nodig worden er aanvullende foto’s gemaakt.

De mammografie met tomosynthese duurt ongeveer 15 minuten.

Uw borsten kunnen na het onderzoek nog enige tijd gevoelig zijn.

De radioloog beoordeelt de opnamen en beslist of er vervolgonderzoek moet plaatsvinden. Dit kan een echografie en/of een biopsie (punctie) van de borst zijn. Een echografie wordt  doorgaans direct na de mammografie verricht. Voor een biopsie moet u op een later tijdstip terugkomen via de mammapoli.

Folder

Meer informatie staat in de folder over mammografie met tomosynthese . Hierin staat onder andere benoemd hoe we omgaan met mammografie tijdens zwangerschap of borstvoeding, bij borstprotheses en bij een pacemaker of ICD.






Laatst bijgewerkt op: 11 december 2023

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker