Overslaan en naar de inhoud gaan

PET-scan bij borstkanker

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Een PET-scan is een nucleair onderzoek omdat gebruik wordt gemaakt van radioactieve stof. Het is een speciale techniek om kankercellen zichtbaar te maken.

Hoe een PET-scan werkt

De meeste kankercellen verbruiken meer suiker dan gezonde cellen omdat ze een verhoogde stofwisseling hebben. Door suikermoleculen samen met een radioactieve stof in te spuiten, worden kankercellen met een PET-scan zichtbaar gemaakt. Een PET-scan wordt veel gebruikt om borstkanker, of uitzaaiingen bij borstkanker, aan te tonen.

Uw afspraak en de voorbereidingen

Het onderzoek vindt meestal plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het SKB in Winterswijk, maar er zijn ook onderzoeken waarvoor u naar Rijnstate Arnhem wordt verwezen.

De secretaresse van de polikliniek Mammacare zorgt ervoor dat de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het SKB of Rijnstate op de hoogte is dat u daar een PET-scan gaat krijgen. Daarna zal een medewerker van het SKB of Rijnstate u bellen om een afspraak te maken. In dat gesprek wordt aan u uitgelegd hoe het onderzoek in zijn werk gaat en hoe u zich moet voorbereiden.
Beide ziekenhuizen verstrekken een eigen patiëntenfolder waarin het onderzoek beschreven staat. 

Geen bijwerkingen

De stralingsdosis door deze injectie is vergelijkbaar met een röntgenonderzoek. De toegediende vloeistof verdwijnt ongemerkt uit uw lichaam.

 

Laatst bijgewerkt op: 11 december 2023

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker