Overslaan en naar de inhoud gaan

Revalidatie

tijdens en na de behandeling bij borstkanker

Gepubliceerd op: 28 maart 2022

Tijdens en na uw behandeling voor borstkanker kunt u klachten krijgen als vermoeidheid, verminderde conditie, pijn, lymfoedeem, neerslachtigheid, onzekerheid en angst. Revalidatie kan helpen deze klachten te verminderen en u beter te laten functioneren in het dagelijks leven. Deze zogenaamde oncologische revalidatie is bedoeld voor mensen die meerdere problemen en klachten hebben door de ziekte kanker. Uw behandelend arts of oncologieverpleegkundige zorgt voor een verwijzing.

Beter voelen door revalidatie

Uit onderzoeken is gebleken dat mensen met kanker baat hebben bij revalidatie tijdens en na hun behandeling. Door revalidatie bent u minder moe, uw lichamelijke conditie wordt beter en u voelt zich over het algemeen beter. Revalidatie helpt u:

 • bij het ondergaan van de behandeling;
 • bij het herstel na een operatie en eventuele behandelingen;
 • en bij het omgaan met eventuele klachten.

Drie soorten revalidatie

U kunt naar keuze individueel of in een groep medepatiënten revalideren. Voor mensen met kanker zijn er drie soorten revalidatie:

 • Revalideren tijdens de behandeling

  Revalidatie helpt om minder last hebben van de behandeling voor kanker. U blijft beter in conditie en u bent minder moe.

 • Revalideren na de behandeling

  Na de behandeling kunt u in speciale revalidatieprogramma's werken aan uw herstel. Heeft u na een jaar nog steeds last van ernstige vermoeidheidsklachten? Dan kan uw arts u doorverwijzen naar een speciaal programma (cognitieve gedragstherapie).

 • Revalideren in de palliatieve fase

  Als u niet meer kunt genezen van kanker, bent u in de palliatieve fase van uw ziekte. In de palliatieve fase helpt revalidatie u om zich zo goed mogelijk te voelen. De revalidatie richt zich op het voorkomen en verminderen van klachten. Daardoor kunt u zo veel mogelijk blijven doen wat u gewend was om te doen.

Meerdere zorgorganisaties

Nederland telt meerdere zorgorganisaties die revalidatieprogramma's bij kanker aanbieden. Het programma is gebaseerd op de richtlijn Oncologische revalidatie, die het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in samenwerking met de beroepsverenigingen heeft ontwikkeld.
Er zijn ook organisaties die zich toeleggen op conditie- en spierkracht training, onder begeleiding van een fysiotherapeut. 
 

Vergoeding door zorgverzekeraar

In een aantal gevallen vergoedt de ziekenkostenverzekeraar de revalidatiebehandeling.  Uw zorgverzekeraar kan u informeren over de vergoeding van de revalidatieprogramma's bij kanker en over de locaties waar u terecht kunt.
 
 

Laatst bijgewerkt op: 28 maart 2022

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker