Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel gestelde vragen met betrekking tot borstkanker

Gepubliceerd op: 29 maart 2022
Kan in mijn medisch dossier van de chirurg krijgen?
expand_more

Een patiënt heeft recht op inzage van zijn/haar medisch dossier waarin gegevens staan over de behandeling in het ziekenhuis.

Het snelst heeft u inzage in uw medisch dossier via Mijn Slingeland. Informatie die na 29 september 2016 is ingevoerd, is te zien in het online dossier. Informatie van voor deze datum kan alleen via het privacyformulier worden opgevraagd.

Het is ook mogelijk  verzoek tot inzage in het medisch dossier te doen door het 'privacyformulier' in te vullen. Zie Dossier opvragen.

 

Kan ik een second opinion vragen bij de mammacare van het Slingeland?
expand_more

Bent u patiënt van een chirurg in een ander ziekenhuis? Voor een second opinion in het Slingeland Ziekenhuis heeft u wel een verwijzing nodig van uw huisarts of de specialist in het ziekenhuis waar u onder behandeling bent. Heeft u een verwijzing, dan kunt u contact opnmemen met de polikliniek om een afspraak te maken voor een second opinion.

Bent u onder behandeling in het Slingeland en wilt u een second opinion van een andere chirurg binnen het Slingeland Ziekenhuis? Dat kan u kunt altijd om een tweede mening vragen. U heeft van niemand toestemming nodig, ook niet van uw eigen specialist. We raden wel aan om dit te bespreken met uw specialist. Ook als u besluit naar een ander ziekenhuis te gaan. U heeft namelijk wel een verwijzing nodig. 

Kan ik een vraag stellen aan een de mammacare van het Slingeland?
expand_more

Via e-mail

U kunt geen vraag stellen over uw eigen gezondheid via een e-mail aan ons ziekenhuis. Wij kunnen niet garanderen dat het e-mailverkeer op een veilige wijze plaatsvindt zodat uw persoonlijke gegevens beschermd zijn tijdens de verzending. Voor algemene vragen kunt u wel gebruik maken van e-mail. 

Via e-consult in Mijn Slingeland

Als u onder behandeling bent bij de mammacare (chirurgie), kunt u een E-consult in Mijn Slingeland in een veilige omgeving een vraag stellen aan de zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Het bericht in een e-consult wordt aan het specialisme aangeboden. De secretaresse zorgt dat uw bericht bij de juiste persoon terecht komt voor beantwoording.  

Nog geen patiënt: via huisarts

Als u (nog) niet onder behandeling bent van de mammacare in het Slingeland Ziekenhuis raden we u aan om bij gezondheidsklachten eerst contact op te nemen met uw huisarts. Die zal u adviseren en indien nodig een verwijsbrief geven naar een specialist in het ziekenhuis. Specifieke vragen over uw gezondheid kunt u dan tijdens een consult stellen.

Telefonisch

Bent u patiënt van de mammacare, dan kunt u uiteraard telefonisch contact opnemen met de mammacareverpleegkundige of chirurg. Dit kan via het secretariaat Chirurgie. Telefoonnummer (0314) 32 99 88

Waarom is het bevolkingsonderzoek borstkanker alleen voor vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar?
expand_more

De overheid heeft deze leeftijdsgrenzen vastgesteld. Uit onderzoek is gebleken dat het onderzoek vooral voor vrouwen in de leeftijdsgroep van 50 tot en met 75 jaar zinvol is. 

  • Bij vrouwen jonger dan 50 jaar is röntgenonderzoek minder geschikt omdat er dan nog vaak veel klierweefsel in de borsten zit, waardoor de röntgenfoto’s niet goed beoordeelbaar zijn.
  • Voor vrouwen ouder dan 75 jaar geldt dat de kans dat zij uiteindelijk aan borstkanker zullen sterven klein is, vanwege de lage groeisnelheid van een tumor in de borst na het 75e jaar.

Vrouwen krijgen in het jaar dat ze 50 worden hun eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek, en daarna krijgen zij iedere twee jaar een oproep. Het is dus mogelijk dat u 49 jaar bent als u de eerste uitnodiging krijgt. Omdat het een tweejaarlijks onderzoek is, kan het ook voorkomen dat u in het jaar dat u 51 jaar bent voor het eerst een uitnodiging ontvangt. Voor het bevolkingsonderzoek borstkanker komt u in totaal 13 keer in aanmerking. In het jaar dat u 76 jaar wordt krijgt u dus géén uitnodiging meer, ondanks het feit dat u nog wel 75 jaar kan zijn wanneer het onderzoekscentrum in uw gemeente staat.

Zie ook: bevolkingsonderzoek borstkanker

Is mijn borstkanker erfelijk?
expand_more

Het kan zijn dat u, uw familie of specialist het vermoeden heeft dat erfelijkheid een rol speelt bij uw borstkanker. Als meerdere familieleden borst- en/of eierstokkanker hebben (gehad), kan dit een aanwijzing zijn voor erfelijkheid. Bijvoorbeeld: de moeder van uw moeder (uw oma), uw moeder, een zus van uw moeder, een nicht van uw moeder.
Kenmerkend voor een erfelijke variant van borstkanker is vaak dat u en/of uw familieleden het voor de leeftijd van 40 jaar kregen. De erfelijkheid kan ook via uw vaders familie doorgegeven zijn. In Nederland blijkt dat bij 5 tot 10 % van alle patiënten met borst- of eierstokkanker sprake is van een erfelijke vorm.

Zie ook Erfelijkheid borstkanker

Hoe ga ik om met seksualiteit nu ik borstkanker heb?
expand_more

Tijdens de behandeling of het ziekteproces blijft vrijen (meestal) mogelijk, maar uw zin daarin kan mogelijk afnemen, of geheel verdwijnen als gevolg van de psychische belasting. Ook kunt u last hebben van de bijwerkingen van de behandeling of problemen hebben met uw veranderde lichaam na de operatie.
Uw partner kan het soms moeilijk vinden om lichamelijk contact te hebben, bijvoorbeeld omdat hij denkt dat u daar nog niet aan toe bent. Voor u beiden is het belangrijk dat er aandacht is voor de verschillende gevoelens en behoeften. Samen de tijd nemen om weer vertrouwd te raken met uw lichaam en te verwerken wat er veranderd is door de ziekte en behandeling. Het is een situatie waar u en uw partner zelf een oplossing voor kunnen zoeken, eventueel met behulp van een therapeut.

Zie ook: Psychische hulp

 

Laatst bijgewerkt op: 29 maart 2022

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker