Overslaan en naar de inhoud gaan

Afspraak met de huisarts

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Als u een afwijking zoals een knobbeltje in uw borst voelt, is het belangrijk dat u een afspraak maakt bij uw huisarts. De huisarts kan nagaan of er reden is om u te laten onderzoeken.

Lichamelijk onderzoek door de huisarts

Bij een afwijking van de borst zal de huisarts een lichamelijk onderzoek doen. Beide borsten worden dan zorgvuldig bekeken en bevoeld (palpatie). Ook zal de huisarts nagaan of er opgezette lymfeklieren zijn in de oksels of boven het sleutelbeen.

Conclusie

De conclusie van de huisarts kan zijn dat er ‘niets bijzonders aan de hand is’. Als dit antwoord u niet gerust stelt vraag uw arts dan gerust om dit nader toe te lichten. Bespreek ook of controle van de borst nodig is en of u nog eens terug moet komen.

De huisarts kan u adviseren om röntgenfoto’s van de borsten te laten maken (mammografie), soms in combinatie met een echografie van de borst. De huisarts kan u ook verwijzen naar de mammapolikliniek. Daar kan nader worden onderzocht of het om een onschuldige afwijking gaat of niet.
Wanneer bij het bevolkingsonderzoek een afwijking is gezien, zal de huisarts contact met u opnemen en u verwijzen naar de mammapoli.

Zie ook: Eerste afspraak op de mammapolikliniek

Laatst bijgewerkt op: 23 april 2024

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker