KenniscentrumOnderzoek en diagnose › Echografie › Echografie van de borst

Echografie van de borst

Na de mammografie volgt soms nog een echografie van de borst. Dit onderzoek vindt ook plaats op de afdeling Radiologie. Een echografie wordt ook wel een echoscopie genoemd.
De echograaf is een apparaat dat geluidsgolven, die wij niet kunnen horen (ultrageluid), het lichaam instuurt. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven te meten, wordt het inwendige van uw lichaam (de zachte weefsels) in beeld gebracht op een computerscherm. Op deze wijze verkrijgt de arts informatie over het weefsel in de borst. Door een echografie wordt een afwijking soms beter zichtbaar gemaakt.

Werkwijze

In de echokamer ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Op het gedeelte van de borst en eventueel de oksel die we willen onderzoeken, wordt een gel aangebracht. Deze gel zorgt voor een goed contact tussen de huid en het apparaat. De radioloog beweegt de echoprobe (transducer) over de huid. Vervolgens worden er vanuit verschillende richtingen beelden vastgelegd.
Het onderzoek doet over het algemeen geen pijn. Een echografie duurt ongeveer 15 minuten.

Uitslag

De uitslag van dit onderzoek krijgt u van de arts (huisarts of chirurg) die het onderzoek heeft aangevraagd. Dit kan nog dezelfde dag als u bij de chirurg komt of tijdens een vervolgafspraak op de mammapoli.

Vervolgonderzoek

Het resultaat van de echografie in combinatie met die van de mammografie kan aanleiding zijn om een punctie (biopsie) van de borst te doen. Meestal gebeurt dit direct aansluitend, om u niet onnodig lang in onzekerheid te houden.
Als naar aanleiding van de mammografie en de echografie geen punctie nodig is, wordt er aansluitend nog wel een lichamelijk onderzoek gedaan door een chirurg.Deel deze pagina: