Overslaan en naar de inhoud gaan

Soorten borstkanker

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Een carcinoom is de medische term voor een kwaadaardige tumor. Ondanks dat ieder type borstkanker uniek is en per persoon verschilt, valt er wel een indeling te maken van soorten borstkanker. Deze indeling wordt gebaseerd op de locatie en de groeiwijze (eigenschap).

  • De plaats waar de borstkanker is ontstaan of is gelokaliseerd:
    • Ductaal’ betekent dat de kanker is ontstaan in de melkgang;
    • Lobulair’ betekent dat de kanker is ontstaan in de melkklier;
  • De groeiwijze: houdt de tumor zich aan de anatomische grenzen of groeit hij er door heen:
    • In situ’ betekent dat de kanker beperkt is tot de weefsellaag waarin deze is ontstaan;
    • Invasief’ betekent dat kankercellen door weefsel heen gaan groeien, waardoor er kans op verspreiding is via lymfeklieren of de bloedbaan. Dit is een kenmerk van kwaadaardige cellen.

Kanker wordt aangeduid met een woordcombinatie van locatie en eigenschap. Bij 85% van de gevallen van borstkanker gaat het om een ductale vorm van borstkanker.

Meer soorten tegelijk

Niet alle kanker in de borst hoeft van dezelfde soort te zijn. Er kunnen zich in één borst verschillende soorten kanker tegelijk voordoen, bijvoorbeeld zowel een ductaal als een lobulair carcinoom.

DCIS: Ductaal carcinoma in situ

Deze borstkankersoort ontstaat in de melkgang (ductaal) en beperkt zich (nog) tot deze locatie in de borst. Jaarlijks wordt deze diagnose zo’n 1800 keer gesteld.
Als een DCIS niet wordt behandeld kan deze veranderen in een invasieve tumor en dus doorgroeien in omliggend weefsel en uitzaaien. Dat gebeurt niet bij iedereen, maar er valt niet te voorspellen bij wie dit zal gebeuren. Als deze vorm van borstkanker wordt behandeld is de kans op volledige genezing bijna 100%.

LCIS: Lobulair carcinoma in situ

Deze vorm ontstaat in een melkklier (lobulair) en is (nog) niet buiten de grenzen van de melkklier verder gegroeid. LCIS geeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van lobulaire invasieve tumor, een tumor die zich wel verder verspreidt.LCIS is moeilijk te vinden, omdat het uit vele kleine haarden bestaat. Meestal wordt het bij toeval ontdekt.

Invasief ductaal carcinoom

Het invasief ductaal carcinoom is de meest voorkomende vorm van borstkanker, die vaak aanvoelt als een harde knobbel. De kankersoort is ontstaan in de melkgang van de borst en kan zich verspreiden, bijvoorbeeld naar de lymfeklieren in de oksel. De gezwellen kunnen groot worden, maar zijn vaak goed te behandelen.

Invasief lobulair carcinoom

Deze borstkankersoort ontstaat in de melkklieren, en is soms alleen te voelen als een algehele zwelling van de borst. Op een mammografie of bij een echografie is deze lobulaire tumor niet altijd goed te zien. Wel is deze tumorsoort goed in beeld te brengen met MRI.

Zeldzamere soorten van borstkanker

Ziekte van Paget van de borst

Deze vorm van borstkanker is zeer zeldzaam en komt bij 3% van de vrouwelijke patiënten met borstkanker voor (bij mannen is dit nog veel zeldzamer).
De ziekte uit zich als jeukende schilferige uitslag rond en op de tepel, soms met vocht, of bloedverlies uit de tepel. Deze uitslag geneest niet. In de opperhuid van de tepel zitten dan vaak tumorcellen. Bij 40 tot 50% van de patiënten gaat het om een gunstige te behandelen vorm die beperkt is tot de tepel. In de overige gevallen is er een kwaadaardige tumor rond de tepel. Als het alleen gaat om tumorcellen in de tepel is de prognose gunstig.
De diagnose wordt gesteld met een biopsie, mammografie en/of een cytologie (het wegschrapen van cellen die met een microscoop worden onderzocht op afwijkingen).

Tubulair carcinoom

Dit type borstkanker bestaat uit veel kleine klieren en buisjes, die sterke gelijkenis vertonen met de normale melkklieren en melkgangen. Deze kanker zaait zich zelden uit naar de lymfeklieren in de oksel en heeft een zeer goede prognose.

Inflammatoir carcinoom

Inflammatoir mammacarcinoom wordt ook wel mastitis carcinomatose genoemd of ontstekingskanker.
Bij deze vorm van borstkanker is de borst ontstoken: de borst ziet er rood en gezwollen uit en voelt warm aan. Het is een agressieve kwaadaardige vorm van borstkanker, die zich snel door de borst verspreidt. De tumorcellen groeien meestal snel en nestelen zich in de lymfevaten van de huid. Ze blokkeren deze lymfevaten, waardoor ze gaan ontsteken en het onderliggende weefsel hard wordt. In tegenstelling tot andere kankersoorten, kan deze vorm van kanker pijnlijk zijn.

Mucineus of colloïd carcinoom

Een vorm van borstkanker die weinig voorkomt. Deze variant van invasief ductaal carcinoom (zie boven) bestaat uit een gelatineachtig, slijmachtig gezwel. Het gezwel groeit traag, maar kan op termijn zeer groot worden. Deze vorm van borstkanker heeft een goede prognose.

 

Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2022

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker