Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitslag borstkankeronderzoek

Kwaadaardige of goedaardige afwijking

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Na de eerste onderzoeken op de afdeling Radiologie, bespreekt de chirurg de resultaten met u. De mammacare-verpleegkundige is ook bij dit gesprek aanwezig.
Wanneer er weefsel is afgenomen (echogeleide biopsie) voor onderzoek zal zij u aan het eind van de dag bellen met de uitslag hiervan.
De uitslag van een vacuümbiopsie duurt langer, deze wordt binnen 2 a 3 werkdagen doorgegeven. Ook dan zal de mammacareverpleegkundige telefonisch contact opnemen om de uitslag te bespreken.

Geen kwaadaardige cellen gevonden

Als er geen afwijkingen of kwaadaardige cellen zijn gevonden dan betekent dit dat u geen borstkanker heeft. De chirurg of mammacareverpleegkundige zal met u bespreken of er eventueel nog aanvullend onderzoek moet plaatsvinden en of er nog controle-afspraken plaats moeten vinden.
Als u niet meer voor controle terug hoeft te komen, dan is het mammacare-traject nu afgesloten.

Wel kwaadaardige cellen gevonden

Als er kwaadaardige cellen zijn gevonden dan betekent dit dat u borstkanker heeft. De chirurg zal dan de diagnose en het behandeladvies met u bespreken. Hiervoor wordt een nieuwe afspraak gemaakt.
De volgende onderwerpen komen in dit gesprek aan de orde:

  • Behandelmogelijkheden;
  • Aanvullende behandelingen;
  • De risico’s en mogelijke complicaties;

Aansluitend wordt er, in overleg met u, een operatiedatum afgesproken.

In enkele gevallen is het ook mogelijk dat er eerst met chemotherapie gestart wordt alvorens te opereren. De internist-oncoloog zal u in dit geval uitgebreid informeren.

Na dit gesprek vangt de mammacare-verpleegkundige u op. Zij bespreekt alles nogmaals uitgebreid met u en beantwoordt uw vragen.

 

Aanvullende onderzoeken

Het is mogelijk dat u nog (één van de) aanvullende onderzoeken moet ondergaan. Dit is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

De leverecho, thoraxfoto en de botscan zijn onderzoeken die voorheen nogwel eens gedaan werden, maar tegenwoordig eigenlijk niet meer bij het stellen van de diagnose of de behandeling van borstkanker.
De chirurg en de mammacare-verpleegkundige informeren u uitgebreid als u een aanvullend onderzoek moet ondergaan.


Patiënteninformatiewijzer (PIW)

De mammacare-verpleegkundige overhandigt u de patiënteninformatiewijzer (PIW) als u van de chirurg te horen heeft gekregen dat er bij u sprake is van borstkanker. In de PIW vindt u informatie over uw ziekte en behandeling(en) die op uw persoonlijke situatie van toepassing is.

Advies voor patiënten met kinderen

Als ouders worden u en uw eventuele partner geconfronteerd met de vraag hoe en of u uw kinderen betrekt bij het ziekteproces. De mammacare-verpleegkundige kan u daarbij helpen: Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024

Anatomie

Anatomie

Borst en Lymfestelsel

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker